Een jaar of 20 geleden zag je op straat meisjes en jongetjes spelen. De 1 was aan het voetballen en de ander was aan het touwtje springen. Tegenwoordig zit de jeugd vaker binnen dan dat er buiten word gespeeld. Door alle technologische snufjes verdwijnt het beeld van buiten spelen. Toch is dat jammer aangezien het gezonder is om zo af en toe te bewegen dan thuis op de iPad te gamen. En er wordt wel eens vergeten hoe leuk touwtje springen kan zijn!

Touwtje springen voor de jeugd
Het plezier dat er kan worden uitgehaald staat uiteraard op 1. Zeker bij de jeugd is dat de reden om te gaan springtouwen. Het blijft een uitdaging om zoveel mogelijk sprongetjes te maken. Naarmate het beter gaat kan er ook variatie worden aangebracht tijdens het springen.

Diverse uitdagingen
Het vooruit springen kan enigszins saai worden.. Maar een springtouw heeft verschillende mogelijkheden! Naast het vooruit springen kan er uiteraard achteruit gesprongen worden. Er kunnen hupjes gemaakt worden of er kan bijvoorbeeld in 1 draai 2 sprongen worden gemaakt.

In groepjes
Springtouwen kan natuurlijk ook in groepsverband. Wie kent niet het beeld in de gymzaal dat 2 personen het touw laten draaien en dat er bijvoorbeeld 8 mensen staan te springen. Vaak wordt er een spelelement aan toegevoegd. Het touw word sneller rondgedraaid en wie er als laatste overblijft tijdens het springen is de winnaar.

Voor ouderen?
Jazeker! Steeds vaker gebruiken ouder een springtouw om fit te worden of om de conditie op pijl te halen. Vaak gebruiken ook revaliderende sporters een springtouw om fit te worden en om de coördinatie te trainen. Een springtouw bevorderd namelijk meerdere processen: ritme, kracht, beweeglijkheid en uithoudingsvermogen.

Onderscheid in de springtouw?
Zonder springtouw kan je uiteraard niet touwtje springen. Springtouwen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en formaten. Zo kan je een springtouw kopen van polyester en kunststof. Hoe lichter het materiaal hoe sneller de draai kan worden gemaakt en hoe sneller je moet reageren. Er zit ook een verschil in de handvaten waardoor er ook verschil ontstaat in de intensiteit van het touwtjespringen. Tegenwoordig bestaan er ook digitale springtouwen die het aantal sprongen bijhoudt maar ook het energieverbruik.


Conclusie

Touwtje springen is er voor jong en oud, is goedkoop, goed voor de conditie en kan gedaan worden wanneer jij maar wilt.

Bron : Springtouwen

touwtjespringen