Is mijn levensstijl echt zo ongezond op dit moment? Die vraag schiet door mijn hoofd als ik binnenstap in de praktijk van Kathelijn van Dongen van Natuurlijk! Bij Kaat. Gelukkig weet ze me al snel gerust te stellen en hoef ik me over dat soort vragen helemaal geen zorgen te maken. Zij gaat mij begeleiden naar een gezonde levensstijl.

Als ik nu – iets meer dan twee uur later – terugdenk aan het gesprek dan voelt het in mijn hoofd als een ritje in de achtbaan. Naar zo’n rollercoaster-ride kan ik ontzettend uitkijken, maar tegelijkertijd ben ik ook ontzettend zenuwachtig, omdat ik niet weet wat er gaat gebeuren. Hoe reageert mijn lijf op die snelheid en rare capriolen. Maar ik voel me ook veilig – want hoe heftig zo’n rit ook is – ik weet dat specialisten ‘m continu controleren en bedienen. En naderhand heb ik altijd een goed gevoel; fijn dat ik er weer in gegaan ben.

Dat heb ik nu ook. Ik ben ontzettend blij dat ik deze stap gezet heb. Het klikt met Kathelijn. Ik merk dat ze me kan motiveren en als het nodig is, geeft ze me vast en zeker ook een schop onder m’n kont. Ze prikt door mijn onzekerheden en angsten heen. En nog belangrijker ze oordeelt niet over mijn huidige levensstijl – die afgelopen week absoluut de boeken ingaat als ongezond.

Ik vertel honderduit en merk dat er heel veel meer achter dat gewicht zit. Het is niet alleen dat getal op de weegschaal, maar absoluut ook een stuk emotie. En dan moet je niet alleen denken aan negatieve situaties, maar als ik het druk heb dan pak ik toch sneller naar comfort food. Niet alleen omdat het makkelijk is, maar ook als beloning dat ik die dag (of week) zo lekker bezig ben.

Kathelijn kiest ervoor om met mij te starten met de ‘Ik mag alles eten’-methode. Daarnaast heb ik in overleg met haar gekozen voor een sporttraject, waarbij ik drie keer per week een uurtje train met een personal trainer. De intake daar staat morgen gepland; we pakken nu gewoon door.