Als je gaat afvallen met behulp van een gewichtsconsulente of diëtiste dan weet je dat je niet aan het weegmoment kan ontkomen. Omdat ik geen idee had of ik hiervoor uit de kleuen moest, nam ik het zekere voor het onzekere: lichte kleding en voor het geval dat een matchy lingeriesetje.

Voor het weegmoment mag ik van Kathelijn mijn kleren aanhouden. Schoenen en sokken gaan daarentegen wel uit. Als de digitale weegschaal 0 aangeeft, mag ik op de aangegeven plek staan. Hoeveel weeg ik? Er schieten van allerlei gedachten door mijn hoofd. De laatste keer dat ik op de weegschaal stond, was het iets meer dan 73 kilo. En dat was ’s ochtends. Daarnaast hebben we een super ongezond weekend achter de rug met een dieet bestaande uit kebab, saté, pizza, een kwart appeltaart (als avondeten…) en als snacks een hele lading mini-repen uit de Celebrations-trommel, chips en nootjes. Aangevuld met een lekker glaasje Passoa (met weinig) jus d’orange. Tja, zo’n minivakantie met vrienden heb je tenslotte niet ieder weekend.

Ik ben dus op het ergste voorbereid en dat is maar goed ook. Ik blijf echt net onder de 75 hangen. Mijn vochtpercentage is bijzonder laag en ook wat vet betreft, zit ik aan de hoge kant. Kathelijn meet daarnaast ook mijn buik, bovenbeen, bovenarm en borst. Als ik dan niet afval door de spieropbouw, dan zien we – als het goed is – wel verbetering in die andere cijfertjes.

Of ik nu in shock ben? Nee, dat valt eigenlijk wel mee. Ik heb het gevoel dat ik klaar ben voor deze stap. Niet dat ik ongelukkig ben met mijn lichaam. Ooh, absoluut niet. Dat maakt het ook zo moeilijk. Maar ik wil afvallen, omdat ik dit geen gezonde situatie vind. Misschien ondervind ik nu dan nog geen hinder (of denk ik dat althans), maar hoe staat het er over een aantal jaar en op de langere termijn voor. Ben ik dan net zo gezond als mijn vader die sinds jaar en dag op zijn koersfiets klimt voor een lange etappe door het Zeeuwss-Vlaamse. Of heb ik toch de één na de andere klacht… Laten we dan toch maar voor die eerste situatie gaan.

Volgende week woensdag heb ik de volgende afspraak bij Kathelijn. Tot die tijd moet ik voor haar bijhouden wat ik eet, drink en hoe het staat met sporten