Meer dan de helft (51%) van de Nederlandse vrouwen koppelt allerlei negatieve emoties aan de hapjes en drankjes rond de feestdagen. Maar ook na de feestdagen gaan de frustraties door; in het dagelijks leven passen bijna 9 op de 10 vrouwen hun normale eetpatroon aan omwille van een moeilijke relatie met eten, zo blijkt uit een onderzoek* door iVOX in opdracht van Weight Watchers.

Dat feestdagen een bron van stress vormen weten we al langer, maar nu blijkt dat ook onze relatie met eten vaak een domper op de feestvreugde zet. We piekeren over wat we kunnen eten, we zien op tegen de feestdagen (17%) en zijn bang om na een receptie of feestje op de weegschaal te gaan staan (22%). Heel veel vrouwen hebben hier last van, of we nu een kilootje meer hebben of niet. Maar liefst 51% van de Nederlandse vrouwen tussen 18 en 54 jaar past haar normale eetgedrag voor, tijdens of na de feestdagen aan.

Oliebollen: extra rondje wordt gelopen
Om al die emoties de baas te blijven, gaan we onderhandelen met onszelf: zo eten vier op de tien vrouwen (39%) anders of gezonder voor of na de feestdagen. Vooral jonge vrouwen (18 tot 29 jaar) geven toe aan compensatiegedrag: Bijna 1 op de 3 jonge dames sport extra om daarna meer te kunnen eten. Sommigen laten ook het aperitief staan, om zich daarna op de hapjes te kunnen storten.

Bij een keuze tussen meerdere producten, geeft meer dan vier op de tien Nederlandse vrouwen (45%) aan te kiezen voor het hapje met de minste calorieën. Oesters en garnalen in plaats van oliebollen dus. Ook al vinden vrouwen oliebollen lekkerder, ze gaan toch voor lichtere hapjes. Calorieën gaan boven smaak.

Geen toetje!
Niet alleen tijdens de feestdagen speelt onze obsessie met eten een belangrijke rol. Ook in het dagelijks leven passen bijna 9 op de 10 vrouwen hun normale gedrag op het gebied van voeding aan vanwege een moeilijke relatie met eten. 1 op 3 slaat een lekker toetje over (33%) omdat ze denkt dat het haar dik maakt, en ruim een kwart van de vrouwen eet haar lievelingsgerecht minder vaak dan ze zou willen.

Gefrustreerd
Rationeel is dit compensatie- en onderhandelingsgedrag niet, integendeel. Vrouwen die voor en na de feestdagen anders gaan eten om te compenseren, blijken dubbel zo gefrustreerd te zijn door het eigen eetgedrag dan vrouwen die hun normale eetpatroon aanhouden rond de feestdagen. Ze vinden het frustrerend dat ze niet altijd kunnen eten wat ze willen, dat ze piekeren over wat ze al dan niet mogen eten en dat anderen wél eten wat zij zichzelf niet toestaan. Al dat onderhandelen met onszelf zorgt er dus alleen maar voor dat we het nieuwe jaar toch weer starten met een groot schuldgevoel: 36% van de vrouwen voelt zich schuldig door de overdaad aan eten tijdens de feestdagen.

*De resultaten kwamen tot stand via een online onderzoek in oktober 2014 door onderzoeksbureau iVOX bij 1000 Nederlandse vrouwen tussen 18 en 54 jaar, representatief gewogen op leeftijd en opleidingsniveau.