Tweede Kerstdag betekent gourmetten. Michiel en ik verzorgen deze keer de gourmet bij zijn ouders, Omdat ik niet in de verleiding wilde komen om van allerlei lekkers mee te nemen uit de supermarkt, heb ik het geheel bij de plaatselijke Keurslager besteld. Maar kan ik me tijdens het gourmetten ook inhouden?

Het bestelde pakket (geschikt voor vier personen) bevat naast vlees en bijbehorende zaken als paprika, champignons, uit, salades, sausjes en brood, bevat het pakket ook een heldere rundvleessoep en aardbeienbavarois. Omdat we met vijf volwassenen en een kindje zijn, neem ik voor mezelf ook een portie grote garnalen mee. Zo hebben we zeker voldoende en heb ik een gezondere keuze dan hamburgertjes en slavinken.

De hapjes heb ik gemist, omdat ik naar de sportschool was. Geen probleem, want ik heb na het sporten nog even een vers sapje gemaakt van citroen, banaan, kiwi en appel. Als ik toch honger krijg, voordat we aan tafel gaan, neem ik gewoon een half glaasje Cola Zero.

We starten met oma’s rundvleessoep. Daarna gaat de plaat aan en begin ik met een paar garnalen en mini hapjes van de salades. Naarmate we langer bezig zijn wordt het toch moeilijker. Ik besluit er niet te moeilijk over te doen en pak ook een paar stukjes vlees. Daarbij kies ik voor kip en een biefstukje. Het zijn allemaal kleine stukjes dus dit kan niet verkeerd zijn.

Ik behaal wel veel winst wat het brood, kruidenboter en sausjes betreft. Ik hou het bij vier stukjes donker stokbrood en doe er maar een heel dun laagje boter op. Dat is niet te vergelijken met de keren dat er volop saus op mijn bord lag en ik ieder stukje brood – voor ieder hap – daar even doorheen haalde. Ik kan mezelf dus best inhouden.

Terwijl de anderen van een flinke portie bavarois genieten, kies ik voor één lepel van die heerlijks. Ik neem kleine hapjes, waardoor ik er nog meer dan voorheen van geniet. Genieten lukt ook echt. Dit was de laatste Kerst-beproeving en ik heb deze test volgens mij heel goed doorstaan. Woensdag weer het wekelijkse weegmoment.