Bij de 12e editie van Het Nationaal Schoolontbijt, de jaarlijkse week waarin zo’n half miljoen kinderen op ruim 2.500 basisscholen samen ontbijten, wil de organisatie een nog beter ontbijtvoorbeeld geven met een nieuwe samenstelling van het ontbijtpakket en nieuw lesmateriaal. Na een gesprek met Foodwatch en in samenspraak met het Voedingscentrum zal het pakket alleen brood, beleg en drinken bevatten dat het Voedingscentrum beoordeelt als voorkeurs- of middenwegproduct. Het nieuwe online en offline lesmateriaal gaat kinderen nog aansprekender wijzen op het belang van een goed ontbijt. Het Nationaal Schoolontbijt heeft als doel om ontbijtgedrag van kinderen te verbeteren en vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 7 november.

Tijdens de elf eerdere edities van Het Nationaal Schoolontbijt is de samenstelling van het ontbijtpakket steeds aangepast aan de nieuwste inzichten om te komen tot een gevarieerde en gebalanceerde ochtendmaaltijd. Zo koos de organisatie eerder al voor uitsluitend volkoren- en tarwebrood. Om de samenstelling nog verder te verbeteren valt de keuze nu uitsluitend op voorkeurs- en middenwegproducten. Ook onderzoekt Het Nationaal Schoolontbijt de mogelijkheden om fruit aan het pakket toe te voegen.

Nieuw lesmateriaal
Bovendien ontwikkelt Het Nationaal Schoolontbijt nieuw lesmateriaal om de kinderen te wijzen op het belang van een goed ontbijt: dat ontbijten energie geeft, belangrijke voedingsstoffen levert, zorgt voor een goede stoelgang, helpt een gezond gewicht te houden en bovendien heel gezellig is. Bovendien krijgt het belang van voldoende beweging aandacht in het lesmateriaal. Inmiddels hebben zich voor Het Nationaal Schoolontbijt van dit jaar 3.250 basisscholen ingeschreven: meer dan ooit tevoren. Samen met bakkers, supermarkten en productleveranciers wil de organisatie zo veel mogelijk van die scholen bedienen. In een enquête uit december 2013 geven 1.995 leerkrachten van deelnemende scholen Het Nationaal Schoolontbijt een dikke 8 als rapportcijfer. Zij geven aan mee te doen om het belang van ontbijten leerzaam én leuk onder de aandacht te brengen. Ruim 75% gebruikt daarbij het gratis lesmateriaal.

Uit onderzoek dat Het Nationaal Schoolontbijt tegelijkertijd hield onder 2.620 ouders van jonge kinderen blijkt dat bijna 88% van hen bekend is met het educatieve ontbijtevenement. Bijna driekwart vindt Het Nationaal Schoolontbijt een goed initiatief om kinderen beter te laten ontbijten. Gevraagd naar begrippen die zij bij het landelijke ontbijtfeest vinden passen, noemen ze: positief, leerzaam en gezond. Dat is ook de reden dat Het Nationaal Schoolontbijt de steun heeft van onder meer het Voedingscentrum en de Maag Lever Darm Stichting. De organisatie is in handen van Voorlichtingsbureau Brood. Scholen die zich nog willen inschrijven voor de editie van dit jaar kunnen terecht op www.schoolontbijt.nl.