Hoe overleef ik een zevengangendiner? Dat is de vraag tijdens Kerstavond. Michiel en ik vieren deze avond met acht van onze beste vrienden. En laat één van hen nu een voormalig chefkok zijn. Calorieën tellen dan niet mee; bij profs draait het om smaak.

Die ochtend heb ik te horen gekregen dat ik anderhalve kilo ben afgevallen in de eerste week van mijn traject. Daarnaast is iedere probleemzone twee centimeter strakker. Tja, dat resultaat wil ik tijdens de feestdagen niet weggooien. Helaas ben ik daardoor iets te gefocust op wat ik eet, waardoor genieten soms even lastig is. Het is natuurlijk ook niet niks; één week aan het afslanken en dan al meteen de grote feestdagen-test. Dat zal volgend jaar wel anders zijn als deze nieuwe levensstijl echt de mijne is.

Terwijl mijn vrienden genieten van de heerlijke wijnen drink ik gewoon een glaasje water. Ik ben gelukkig geen echte drinker, waardoor dit niet echt een beproeving is. Niet snoepen van het brood, roomboter en pesto is dat wel. Maar ik weet het te beperken. Er staat nog zoveel lekkers te wachten. Al weet ik op dat moment niet dat we een zevengangendiner voor de boeg hebben. Ik doe dan ook gewoon ieder rondje verse sushi mee.

Chef Daan heeft diverse soorten sushi van tonijn gemaakt, maar ook variaties met garnaal en zalm komkommer avocado krab met wasabimayonaise. Op tafel staat sojasaus en verse wasabi. Ik pak wat van de soja, maar voor mijn doen zijn dat echt maar een paar druppeltjes.

Gelukkig zijn de porties van de volgende gerechten niet zo groot, maar ik vraag toch iedere keer om het minste. Zo krijgen we crème-ige Kreeften bisque met vers gekookte kreeft. Gang drie is een gegrilde coquille met gestoofd witlof, afgetopt met een saus van saffraan. De witlof laat ik liggen, net als het meeste van de saus. De Aziatisch gestoomde kabeljauw en brandade van kabeljauw laat ik me smaken. Vis bevat tenslotte gezonde vetten.

Na vier gangen merk ik dat ik genoeg heb. De gebraiseerde kalfswang met mousseline van bospeen en zijn eigen saus sla ik over. Van de rouleau van lamshaasjes met tapanade van paddestoelen en truffel, met lamsjus en crème van pastinaak met een vleugje citroen, pak ik een ieniemienie portie puur voor de smaak.

Het toetje kan ik niet laten staan. Na een avond water drinken ben ik wel toe aan een beetje zoetigheid. Ik geniet dan ook van de crêpes suzzette met fijne jus van sinaasappel met een bolletje vanille ijs en honey cress. Rond de klok van twee schuif ik de laatste hap mijn mond in. Ik heb dit zevengangendiner volgens mij goed doorstaan… Fijn gezelschap helpt daar natuurlijk wel bij…

Kan ik me Eerste en Tweede Kerstdag ook inhouden?