Droge witte wijn en oliebollen… hoe ging het daar nu mee tijdens de jaarwisseling. Daar zijn jullie – en dan met name Kathelijn en Bart – waarschijnlijk erg nieuwsgierig naar. Voor mijn doen heb ik heel wat minder oliebollen gegeten, maar de wijn was toch wel erg lekker. Wat dat betreft een iets ongezondere laatste, en eerste dag van het jaar.

De eerste oliebollen-verleiding staat ’s middags op het programma. Dan bakt mijn schoonvader traditiegetrouw deze lekkernij. We zijn uitgenodigd en besluiten om na de lunch die kant op te gaan. Ik heb alleen een beetje magere yoghurt met wat fruit op, zodat ik de oliebollen wel als aanvulling op mijn lunch kan eten. Maar waar Kathelijn het tijdens ons gesprek had over één bolletje, kan ik het daar toch niet bij laten. Ik kies voor een oliebol met rozijnen en twee – van het zelfde beslag gemaakte – appelbollen.

’s Avonds vieren we de jaarwisseling met vrienden. We hebben om half negen afgesproken en eten vooraf thuis frietjes. In mijn geval dan geen vol bord en twee snacks zoals vroeger, maar een bescheiden portie en een kroketje. Ik pak er verder niets bij, want ik heb voor later op de avond nog allerlei gezonde snacks gekocht. Groenten en fruit krijg ik dus nog voldoende binnen.

Blauwe bessen, aardbeien, druiven, paprika, worteltjes, snoeptomaatjes, komkommer – ik heb het allemaal gekocht, zodat iedereen een hele avond gezond kan snacken. Ik heb voor mezelf een bakje gemaakt, zodat ik niet steeds naar de tafel toe buig om weer wat lekkers te pakken. De stokbroodjes met een salade, toastjes met kaas en chips laat ik allemaal aan me voorbij gaan. Allemaal onnodige calorieën.

Maar de wijn… ja, die laat ik me goed smaken. Ik denk dat ik vier glazen drinken, afgewisseld met een paar slokken water uit het glas naast me. En als om twaalf uur de champagne ingeschonken wordt, drink ik daar ook van mee. Wat dat betreft heb ik dus zes glazen alcohol op. Ik heb er van genoten, net als van het gezelschap, denk dat dat het belangrijkste is. De pak-ik-dit-wel-of-niet stress was ook minder dan tijdens kerstavond.