Wie start er nu voor kerst met afvallen? Het is een opmerking die ik de laatste dagen vaak hoor. Of zoals een vriendin net appt: “Welke gek begint er trouwens vóór kerst en oud en nieuw met lijnen?! #geenoliebollenistochgeenoptie! ” Maar waarom de start uitstellen en me volproppen tijdens de feestdagen?

Als je pas na kerst en de jaarwisseling start met afvallen, begin je volgens mij met een nog grotere afstand tot het uiteindelijke doel. Dan denk je ‘nu mag ik dat nog eten, dus laat ik er maar extra van genieten’. Ja als dat extra genieten nu echt letterlijk was; dat je iedere hap koesterde. Maar voor de meeste mensen is extra genieten het synoniem van helemaal losgaan en dus meer eten dan nodig is.

Tja, dan kun je er tijdens deze dagen echt wat kilo’s bij eten. Kilo’s die er niet zo makkelijk afgaan. Daar zul je voor moeten zwoegen in de sportschool en veel lekkers voor moeten laten staan. Is dat het je allemaal waard? Nee, mij niet. Ik vind mijn gezondheid belangrijker en vind het nu genoeg geweest. Daarom trap ik nu op de rem. Dat dat vlak voor kerst is, maakt mij niet uit. Het motiveert mij juist nog meer, omdat iedereen denkt dat het onmogelijk is.

Natuurlijk zal ik het tijdens de feestdagen moeilijk krijgen. Met name de jaarwisseling wordt pittig, want ik ben een echte oliebollenliefhebber. Koud, warm, met of zonder suiker; op ieder moment van de dag lust ik deze vette bollen. Gelukkig heb ik voor deze dagen nog een gesprek met Kathelijne. Zij vertelt me woensdag meer over de keuzes die ik kan maken. En aan de andere kant heb ik mijn personal trainer Bart. Bij hem kan ik zelfs op Tweede Kerstdag terecht. De feestdagen moeten afslank-technisch dus geen problemen opleveren.