Voor- en na foto maken – dat ben ik helemaal vergeten toen ik vorig jaar besloot dat het zo echt niet langer kon. Vandaag heb ik dan ook een aantal foto’s genomen, waarbij je kan zien dat trainen echt weer nodig is.

Ongelukkig met mijn gewicht of postuur? Nee, dat ben ik eigenlijk nooit geweest. Natuurlijk heb ik ook wel eens gebaald in een pashokje, omdat een bepaalde broek bijvoorbeeld niet mooi zat. Maar hebben we dat niet allemaal? Dat heeft tenslotte ook te maken met pasvorm. Niet iedereen heeft hetzelfde figuur. Dan kan het zelfs zijn dat iemand met een maatje 36 staat te vloeken in de kleedkamer.

Niet in bikini naar het strand? Het licht uit in de slaapkamer, omdat je geliefde anders je love handles ziet. Nee hoor, ik schaam me wat dat betreft niet. Maar dat maakt het ook lastiger. Want naar welk doel train je dan? Cijfers op een weegschaal? Nee, die zeggen eigenlijk niets.

Daarom heb ik deze keer dus een voor-foto gemaakt. Nu zie ik inderdaad dat de wijntjes, snelle happen en ontbrekende sportschoolsessies in het laatste half jaar van 2015 echt wat schade aan hebben gebracht. Zo zonde. Gelukkig heb ik wel heel veel geleerd van het half jaar daarvoor. Ik weet hoe ik op de rem kan trappen, want zo gaan we echt niet verder.

Voor wie nu om de foto gaat vragen: hier ga ik ‘m (nog) niet delen. Niet omdat ik me schaam. Nee, simpelweg omdat ik het te privé vind.