Hartkloppingen, trillende handjes, afgevlakte gevoelens, zweetaanvallen en een droge strot. Dit kunnen symptomen zijn van het gebruiken van drugs, maar ook van het slikken van Stackers, afslankpillen die voor iedereen verkrijgbaar zijn bij de drogist. Spuiten en Slikken duikt aanstaande zondag, 18 mei om 22.00 uur op Nederland 3, verder in dit onderwerp.

Tim ontvangt Daisy in de Spuiten en Slikken-studio. Zij was zwaar verslaafd aan de afslankpillen en Tim praat met haar over de tijd dat ze 9 pillen per dag gebruikte. Dat deze pillen overal te koop zijn is volgens de Dopingautoriteit een groot probleem. Zij waarschuwen voor Stackers, omdat het gebruik hiervan dezelfde symptomen kan oproepen als het gebruik van speed.

Tim: “Ik heb met Spuiten en Slikken al een hoop gezien, maar moet zeggen dat ik dit toch heel verontrustend vind. Hoewel speed en de werking daarvan niks nieuws is, is het des te schokkender dat middelen met deze werking gewoon voor drie tientjes bij de drogist te krijgen zijn. Niet oké.”

Het lijkt ideaal, je koopt een potje pillen bij de drogisterij en de kilo’s vliegen eraf. Vroeger waren de gevaarlijke bestandsdelen toegestaan, maar moest het vermeld worden op het etiket. Tegenwoordig zijn deze bestandsdelen verboden, maar zitten ze er wel nog in.

“De geestelijk stimulerende stoffen worden er bewust ingelaten of aan toegevoegd, omdat het middel dan effect heeft. Hierdoor zijn de afslankpillen net zo verslavend als drugs”, aldus Herman Ram van de Dopingautoriteit. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) erkent het probleem, maar zegt pas in te kunnen grijpen als ze een melding krijgt. Volgens de Dopingautoriteit is het testen van de pillen te duur en kan het daarom niet gemeld worden bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Het is een probleem waarvan iedereen op de hoogte is, maar waar niks aan gedaan wordt.

Foto: Annemieke van der Togt